Του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Τα μέτρα κατά της πανδημίας επέφεραν μια πολύμηνη απουσία εικαστικών συμβάντων σε όλη τη χώρα. Έτσι, η σχετική χαλάρωση των μέτρων ανοίγει στο κοινό εκθέσεις που είχαν ανασταλεί από το 2020. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η έκθεση «Μια ματιά στο ’21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας» που φιλοξενείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, ο chef Ιωσήφ Πετρώφ εμπνέεται από το 1821 και δημιουργεί τολμηρές συνθέσεις από διαφορετικά τρόφιμα. Όπως λέει το ενημερωτικό της έκθεσης «… ανασύρει όλη την γκάμα που του παρέχει η τέχνη της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με αυτήν, από την οποία αριστοτεχνικά επιλέγει τρισδιάστατα, ετερόκλητα μεταξύ τους, εύθραυστα υλικά, φθαρτά προϊόντα, για να αποδώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα, τη δύναμη και την αμεσότητα που επιβάλλουν οι λέξεις…».
Οι λέξεις, τα κείμενα της Στέλλας Κουτσουπάκη, αναφέρονται σε όλη τη διαδρομή από την οθωμανική επέλαση ως την επανάσταση του ’21. Είναι κείμενα που συνοδεύουν τα έργα και αναφέρονται σε ποικίλες αλλά σχετικές μεταξύ τους θεματικές: Τη σκλαβιά, τον εγκλεισμό, τη μάχη, την ελευθερία, το παιδομάζωμα, την εξέργεση κ.ά.
Το project είναι μία έμπνευση του Ιωσήφ Πετρώφ. Η έκθεση όμως είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Αξίζει λοιπόν να μνημονεύσουμε όλους τους συντελεστές:
Έμπνευση και γαστρονομικές δημιουργίες
chef Ιωσήφ Πετρώφ
Καλλιτεχνική επιμέλεια
Μυρτώ Κοντομιτάκη
Μουσειολόγος-Ιστορικός Τέχνης
Φωτογραφία
Διογένης Παπαδόπουλος
Μουσική σύνθεση
Πάνος Γιαμπουλντάκης-πιανίστας
Σύλληψη και γλωσσική επιμέλεια
Στέλλα Κουτσουπάκη
Πρόεδρος Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων
Μεταφράσεις
Έμι Μαρκαντωνάκη και Φωτεινή Κωστάκη
Μέλη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων
Graphic design
The StoryLight
Παραγωγή
Il Gastronomy stories
Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων. Τέλος, σημειώνουμε πως άνοιξε τις πύλες της στις 16 Ιούνη και θα φιλοξενείται στο ΚΑΜ ως τις 27/6.