Από τον Στέλιο Ζερβάκη
«Σαν τα μάρμαρα της Πόλης»
παραδοσιακό
ερμηνεία: Χρόνης Αηδονίδης
29 Μαΐου 1453. Η Άλωση της Πόλης μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου. Ο υπερασπιστής της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά.
Χρησιμοποίησε ακόμα και τη διπλωματία. Προτού ξεκινήσει η στρατιωτική αναμέτρηση έστειλε αντιπρόσωπο του στον σουλτάνο και του υπενθύμιζε ότι στην Πόλη παραμένει φρουρούμενος ο πρίγκιπας Ορχάν, διεκδικητής του οθωμανικού θρόνου. Ο Παλαιολόγος ζήτησε από τον σουλτάνο να πληρώσει τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί για τη φρούρηση του εσωτερικού του αντιπάλου. Είναι παιχνίδι της Ιστορίας αλλά έτσι ξεκίνησε η Άλωση της Πόλης.
Καθοριστική ήταν η χρήση της μπομπάρδας, του τεράστιου κανονιού που σημάδευε τα τείχη της Πόλης. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις αιτίες που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η Κερκόπορτα, η βοήθεια που δεν ήρθε από τη Δύση, η πολιτική και στρατιωτική παρακμή, ο ρόλος της εκκλησίας και των αρχόντων που κοίταζαν το θησαυροφυλάκιο τους και όχι την Πόλη.
Ένεκα της ημέρας ας απολαύσουμε την υπέροχη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη που μας αφηγείται για τα μάρμαρα της Πόλης.