Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δεν βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.
Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ’ αγκωνάρια;
Και τη χιλιοκαταστραμμένη Βαβυλώνα,
ποιος την ξανάχτισε τόσες φορές; Σε τι χαμόσπιτα
της Λίμας της χρυσόλαμπρης ζούσαν οι οικοδόμοι;
Τη νύχτα που το Σινικό τείχος αποτέλειωσαν
που πήγανε οι χτίστες;
Από το ποίημα του Μπρεχτ «Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει»
Όλοι οι φίλαθλοι το πιστεύουμε: «Το ποδόσφαιρο είναι το σημαντικότερο από τα ασήμαντα πράγματα του κόσμου». Και το Μουντιάλ ένα ορόσημο, όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για τις ασήμαντες ζωές μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τεμαχίζουν τις μνήμες τους σε τετραετίες: «Στο Μουντιάλ του ’74 ήμουνα παιδάκι… το Μουντιάλ του ’82 το είδα στη Χαλκιδική… το Μουντιάλ του ’90 ήμουνα φαντάρος κ.τ.λ.». Έτσι και το επερχόμενο Μουντιάλ του ’22 στο Κατάρ, το περιμένουμε πώς και πώς. Μόνο που από ό,τι μας πληροφορεί ο Guardian (το διαβάζουμε σε αναδημοσίευση του gazzetta.gr), αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είδαν από κοντά τα γήπεδα, αλλά τους αγώνες δεν θα τους δουν ούτε από την τηλεόραση.
Κάτι παραπάνω από απάνθρωπο. Μια σοκαριστική αναφορά· ο Guardian ταράζει τον υπόλοιπο κόσμο με τον αριθμό των νεκρών μεταναστών εργατών στο Κατάρ, στα σημεία όπου χτίζονται τα γήπεδα…
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ναι μεν θα διεξαχθεί τον χειμώνα, ναι μεν όλος ο πλανήτης το περιμένει πως και πως για να ψυχαγωγηθεί, να χαρεί τη μπάλα, το άθλημα, τις στιγμές, να δει τους μεγάλους αστέρες, ωστόσο, όσα συμβαίνουν αυτά τα 11 χρόνια στο Κατάρ, στις συνθήκες εργασίας των μεταναστών κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούν αποτροπιασμό.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεφύγει… κατά πολύ!
Έπειτα από την έρευνα που είχε σημειωθεί το 2015, μια πενταετία μετά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, όπου είχαν καταγραφεί 1.200 θάνατοι, πλέον, οι νεκροί εργάτες έχουν ξεπεράσει τους 6.500! Η αναλογία βγαίνει περί τους 12 νεκρούς κάθε εβδομάδα στις εργασίες που γίνονται, ώστε όλα τα γήπεδα και οι χώροι φιλοξενίας ομάδων και οπαδών να είναι πανέτοιμα.
Η διοργάνωση έχει ήδη βαφτεί με το αίμα των ανθρώπων που, αναζητώντας χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, «σβήνουν» στην απάνθρωπη διαχείριση και από τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας…
Δείτε στον παρακάτω πίνακα του Guardian τον αριθμό των νεκρών ανά χώρα καταγωγής:
Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar as it gears up for World Cup https://t.co/ENKDyqmJqb
— The Guardian (@guardian) February 23, 2021
*Επιμέλεια κειμένου/εισαγωγή: Μανόλης Χατζηπαναγιώτου
Πηγή: gazzetta.gr