Στις 11 Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση Φ.253/27280/Α5, η οποία, λαμβάνοντας υπόψην την υπ’ αρ. 785/29-1-2021 εισήγηση του ΙΕΠ για “μείωση της ύλης του μαθήματος Μουσική Αντίληψη και Γνώση” και τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, αφαιρεί την 4η ομάδα ερωτημάτων της εξέτασης του μαθήματος. Σύμφωνα με την απόφαση, η τροποποίηση γίνεται “στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υποψηφίων ως προς την προετοιμασία τους”, ωστόσο πρακτικά ο στόχος δεν επιτυγχάνεται για δύο λόγους.
Πρώτον, παρότι απαλείφονται δύο από τα αντικείμενα εξέτασης (Μουσική τεχνολογία και Βυζαντινή/Παραδοσιακή μουσική), στην πράξη αυτό δεν οδηγεί σε ουσιαστική μείωση της ύλης, που όπως είδαμε σε προηγούμενο σημείωμα, είναι εξαιρετικά εκτεταμένη, καθώς ξεπερνά τις 450 σελίδες. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης επικάλυψης των συγκεκριμένων αντικειμένων με τα αντικείμενα της Ιστορίας της μουσικής και της Θεωρίας της μουσικής / μουσικής ορολογίας, που παραμένουν υπό εξέταση. Για παράδειγμα, οι ερωτήσεις “Τι γνωρίζετε για τη μουσική πρωτοπορία του Ιάννη Ξενάκη” (θέμα Δ1.1. Σεπτέμβριος 2020) και “Ποιος ήταν ο Λουτσιάνο Μπέριο” (θέμα Δ1.3, Σεπτέμβριος 2020) που βρίσκουμε στην κατηγορία της μουσικής τεχνολογίας, θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να υπαχθούν στην ιστορία της μουσικής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις ιστορικού περιεχομένου ερωτήσεις από την βυζαντινή ή την παραδοσιακή μουσική (ενδεικτικά: Δ2.4/Ιούλιος 2020, “Ποια ήταν η ξακουστή Τετράδα του Πειραιώς και πότε εμφανίστηκε;”).
Δεύτερον, η πρόσφατη υπουργική απόφαση μεταφέρει στην 3η ομάδα ερωτημάτων τις βαθμολογικές μονάδες των ομάδων που καταργεί. Η 3η ομάδα, όμως, περιλαμβάνει τα αντικείμενα της Κλασικής αρμονίας και Ανάγνωσης/Ανάλυσης μουσικού αποσπάσματος, τα οποία όμως, σε αντίθεση με την 2η και 4η θεματική ομάδα, ούτε αντλούνται από τα σχολικά εγχειρίδια, ούτε διδάσκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην γενική παιδεία (βλ. σχετικά εδώ)
Οι μόνες δυνατότητες προετοιμασίας των υποψηφίων παρέχονται σε κάποιον βαθμό από τα μουσικά σχολεία και κυρίως από την ιδιωτική εκπαίδευση (ωδεία και ειδικά τμήματα προετοιμασίας). Έτσι, οι υποψήφιοι που δεν προέρχονται από μουσικά σχολεία, και που είχαν επιλέξει να επικεντρώσουν την προετοιμασία τους στην μελέτη των σχολικών βιβλίων, αντιμετωπίζουν μια σημαντική μεταβολή της κατανομής των μονάδων, καθώς οι μονάδες που προέρχονται από τα σχολικά βιβλία μειώνονται από 36/100 σε μόλις 20/100.
Επομένως, η αναλογία μονάδων από αντικείμενα που διδάσκονται στα δημόσια σχολεία (2η και 4η θεματική ομάδα) προς τα αντικείμενα που δεν διδάσκονται (1η και 3η θεματική ομάδα) αλλάζει από 36:64 σε 20:80.
Προκειμένου, λοιπόν, να πραγματωθεί ο στόχος της διευκόλυνσης των υποψηφίων, μπορούν να γίνουν δύο διορθώσεις: α) Να καθοριστούν με ακρίβεια τα εδάφια των σχολικών βιβλίων που θα αποτελέσουν φέτος την ύλη για την 2η ομάδα ερωτημάτων και β) οι μονάδες της ομάδας που καταργείται να μεταφερθούν στην 2η και όχι στην 3η ομάδα ερωτημάτων.
Διαφορετικά, οι υποψήφιοι για τα μουσικά τμήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σημαντική ανατροπή της πορείας της προετοιμασίας τους, και μάλιστα λίγους μόλις μήνες πριν από τις εξετάσεις!
Μ. Τσαμαλίκος