Πολλά και επείγοντα ερωτηματικά αφήνει αναπάντητα το γεγονός ότι, ενώ υπήρχαν επισήμως εκτιμήσεις και επισημάνσεις των αρμόδιων σεισμολόγων ήδη από τις 21 Ιουλίου 2021 πως η περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πληγεί από ισχυρό σεισμό, η κυβέρνηση αδράνησε τραγικά. Επιπλέον, από τις 28 Ιουλίου 2021, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαν ζητήσει να κηρυχτεί «σεισμόπληκτος» ο συγκεκριμένος Δήμος Μινώα Πεδιάδος, αλλά η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τον κίνδυνο που επικρεμόταν.
Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο του 2021 ήταν συνεχής η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος Ηρακλείου, η οποία μάλιστα, στις 24 Ιουλίου 2021, είχε δώσει σεισμό έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό είχε συγκληθεί εκτάκτως, τρεις μέρες πριν τον τότε σεισμό, η κρατική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας το έργο είναι ακριβώς να κρίνει το επίπεδο κινδύνου σε περιπτώσεις σεισμικών εξάρσεων. Η Επιτροπή είχε καταλήξει τότε σε πόρισμα, το οποίο εστάλη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την οποία άλλωστε συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο γγ Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο επισήμαινε ότι αφενός ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός, αφετέρου χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος.
Η κυβέρνηση είχε λοιπόν έγκαιρα στη διάθεσή της όλες τις ενδείξεις εκείνες που θα έπρεπε να την θέσουν σε εγρήγορση εν όψει ενός πιθανού μεγάλου ή σχετικά μεγάλου σεισμού. Η ερώτηση είναι γιατί δεν έπραξε τα δέοντα ώστε οι πολίτες να ήταν καλύτερα ενημερωμένοι και προστατευμένοι;
Το θέμα έθιξε προχθές και από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης σημείωσε: «Οι κάτοικοι του Ηρακλείου ζουν με τους σεισμούς πολλούς μήνες τώρα. Πολλές φορές μιλήσαμε και ζητήσαμε την έγκαιρη παρέμβαση του κράτους. Στις 28 Ιουλίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου καταθέσαμε αναφορά για το θέμα να κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη. Ήταν αίτημα του Δήμου, αίτημα των πολιτιστικών συλλόγων, των φορέων της περιοχής, επιστημόνων κ.λπ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κώφευσε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Παράλληλα, ο Ν. Ηγουμενίδης έκανε αναφορά και στον άνθρωπο στο Αρκαλοχώρι που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του σεισμού: «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για τον άδικο θάνατο του φίλου και συντοπίτη μας που σκοτώθηκε σήμερα του Ιάκωβου Τσαγκαράκη. Να ευχηθώ στην οικογένειά του δύναμη και υπομονή. Να ευχηθώ γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες».
Μάλιστα, στην από 28 Ιουλίου αναφορά των βουλευτών Ηρακλείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι «ήδη υπάρχουν οικίες οι οποίες υπέστησαν ζημιές και άλλες που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση από τις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και εκκλησίες και αποθήκες με σοβαρές ζημιές, […] υπάρχουν παλιά κτίρια στην περιοχή, τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα». Γιατί δεν λήφθηκαν λοιπόν τα απαραίτητα μέτρα σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί αυξημένου κινδύνου, ώστε στον επικείμενο –πιθανώς ισχυρότερο όπως είχε αποφανθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου– σεισμό να αποφευχθούν το δυνατόν τα ανθρώπινα θύματα;