Του Κίμωνα Τζον Αποστολάκη
Με τέσσερις συνεντεύξεις κι έξι συναντήσεις έκλεισε χθες η διήμερη περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/THE LEFT Κώστα Αρβανίτη στα Χανιά. Ο κ. Αρβανίτης εξάλλου είναι ένας εκ των πιο δραστήριων ευρωβουλευτών της χώρας μας, κάνοντας συχνότατα εγχώριες περιοδείες. Ο κύριος λόγος της επίσκεψής του στα Χανιά ήταν η άμεση επαφή με σωματεία, συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς και η καταγραφή προβλημάτων, αιτημάτων και προτάσεων.
Την πρώτη μέρα της περιοδείας του ο κ. Αρβανίτης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα εργασιακά, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη με τον οποίο συζήτησε για ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο.
Δεν παρέλειψε να βρεθεί στο Γραφείο Διαμεσολάβησης Προσφύγων και Μεταναστών. Εκεί ο ευρωβουλευτής συνάντησε τον Μοχάμεντ από την Ιορδανία με τον οποίο συζήτησαν για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ένταξης των μεταναστών.
Η πρώτη μέρα της περιοδείας ολοκληρώθηκε με μία εκτενή συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με την ηγεσία και τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων και άλλων σωματείων εργαζομένων, όπως αυτά των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων και τεχνικών στη ΔΕΗ, για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής μας.
Οι εργαζόμενοι σκιαγράφησαν το μελανό τοπίο που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, ενώ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας δομών επαγγελματικής κατάρτισης νέων εργαζομένων. Πολύ κρίσιμη ήταν η τοποθέτηση εργαζομένων στην πυρόσβεση, που έθεσαν την επιτακτική ανάγκη ένταξης του κλάδου τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των σωματείων για τις δράσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάμεσά τους και για τις εξελίξεις στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους διασυνοριακούς εργαζόμενους κ.ά.
Την δεύτερη ημέρα της περιοδείας του ο κ. Αρβανίτης, αφού παρευρέθηκε το πρωί στο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, συναντήθηκε με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία όπου συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Ανάπηρα Άτομα, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Αρβανίτης στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διασφάλιση της κοινωνικής και εργασιακής ισότητας των Αναπήρων. Στην συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.
Στην εισήγησή του ο κ. Αρβανίτης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως το συντηρητικό ευρωπαικό οικοδόμημα φαντάζει παράδεισος μπροστά στις πολιτικές που υλοποιεί ο κ. Μητσοτάκης καθότι η ΝΔ εντάσσεται πλέον επίσημα στην Alt-right συγκρίνοντας την Ελλάδα της ΝΔ με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία σε ότι αφορά τα εργασιακά και δικαιωματικά ζητήματα, την ελευθερία του τύπου και της δικαιοσύνης, καθώς και τις επιλογές της απέναντι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι κύριες αναφορές του σε ό,τι αφορά το ευρωκοινοβούλιο ήταν δύο:
Αρχικά στα εργασιακά καθώς αυτές τις μέρες στην ευρωβουλή συζητούν το νομοθέτημα για θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ένα νομοθέτημα στο οποίο βασικό ρόλο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά ο κ. Αρβανίτης. Ουσιαστικά το νομοθέτημα αυτό υποστηρίζει πως αφού στην ευρωζώνη υπάρχει ένα κοινό-σταθερό νόμισμα το οποίο έχει μία αξία ίδια σε όλα τα κράτη-μέλη δε νοείται η εργατική δύναμη να ποικίλει ανάλογα με τα συμφέροντα του εγχώριου ή ξένου κεφαλαίου. Είναι αισιόδοξος πως εντός του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα πιέσουν την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία έχει παγώσει τον κατώτατο μισθό στα 530€ καθαρά ενώ δεν προχώρησε τη νομοθετική ρύθμιση που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθεί μία λογική αύξηση. Η κυβέρνηση, αν περάσει το νομοθέτημα αυτό, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ οι εργαζόμενοι σε ισχυρή, ώστε αυτοί να είναι σε μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι το οποίο είναι δίκαιο και κάτι το οποίο μπορεί να είναι αφετηρία για μία νέα αρχή σε ό,τι αφορά την σχέση εργαζόμενου-εργασίας.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, ένα προϊόν του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, το οποίο ο κ. Μηταράκης ως αρμόδιος υπουργός, αλλά και σύσσωμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδέχεται με ενθουσιασμό. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης η συμφωνία αυτή είναι παγίδα και καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως ισχυρίζεται, με την συμφωνία αυτή οι χώρες υποδοχής προσφύγων (όπως είναι η Ελλάδα) θα είναι το τείχος της Ε.Ε. Ο κ. Αρβανίτης θέτει το εύλογο ερώτημα: ποιο θα είναι το μέλλον των ανθρώπων αυτών που θα εγκλωβίζονται σε αυτό το τείχος, αν δεν υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο μετεγκατάστασής τους σε όλα τα κράτη μέλη της ένωσης ισότιμα με βάση και τις αντοχές τις εκάστοτε χώρας; Σε αυτό το σημείο έθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αυστρία η οποία με βάση το σύμφωνο αυτό θα μπορεί να δίνει ένα αντίτιμο στην Ελλάδα, ώστε να μην μετεγκατασταθούν πρόσφυγες εκεί καθιστώντας έτσι το ενδεχόμενο η χώρα μας όπως και η πλειοψηφία των χωρών του Νότου να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών.