του Τριαντάφυλλου Κούρα
Στις 3 Μαρτίου 2016, ο Αρχηγός του κόμματος της Ν.Δ., τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τωρινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εξαγγείλει το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κόμματός του με το εμβληματικό σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».
Εξήγγειλε, επίσης, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθώς καί μείωση των λειτουργικών εξόδων του κόμματός του κατά 70%, δηλαδή απὀ περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, τα ετήσια έξοδα να πέσουν περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Μια άλλη εξαγγελία του ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης ιδιωτικών χορηγιών, η τριμηνιαία δημοσίευση των οικονομικών του κόμματός του στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά και κάποιες «σκληρές» αποφάσεις, εννοώντας απολύσεις προσωπικού ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό το πολυπόθητο «νοικοκύρεμα».
Ας πάμε λοιπόν να δούμε τις σημερινές δανειακές θέσεις των κομμάτων εξουσίας και να κρίνουμε αν και κατά πόσο οι τότε μεγαλόστομες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούσαν απλώς λαϊκίστικες πομφόλυγες προς ἀγραν ψήφων ευκολόπιστων ψηφοφόρων που τον εμπιστεύτηκαν και του έδωσαν τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας.
Η πρώτη εικόνα είναι πίνακας που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι το Μάιο και αφορά στην εμφάνιση συγκριτικών στοιχείων δανεισμού απ’ τον ισολογισμό των κομμάτων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για τα έτη 2016, 2017 και 2018.
Για το 2019, η Ν.Δ. ανακοίνωσε τον ισολογισμό της απ’ όπου προκύπτει αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ λόγω απλήρωτων τόκων, δηλαδή από περίπου 279 εκατομμύρια το 2018, στα 309 εκατομμύρια το 2019.
Το 2020, η Ν.Δ. δεν έχει πληρώσει ξανά περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους, με αποτέλεσμα στο τέλος χρήσης του 2020 να εμφανίζει ως δανειακή θέση το δυσθεώρητο ποσό των 342 εκατομμυρίων ευρώ.
Εδώ -παρ’ όλες τις εξαγγελίες του Αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη- ο ελλειμματικός ισολογισμός της χρήσης του 2020 της Ν.Δ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 2019, προκύπτει μείωση του τραπεζικού του δανεισμού κατά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή από περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στο περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το 2019.
Στο τέλος του 2020, η δανειακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κυριολεκτικώς μηδενιστεί!
Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού το 2020 αποπλήρωσε τα δάνειά του, έχει εμφανίσει και πλεόνασμα πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ!
Αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει συνετή οικονομική χρήση και έτσι δικαιολογείται και το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε ως Κυβέρνηση «προίκα» στα δημόσια ταμεία στην επόμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Εδώ, ο πλήρως ισοσκελισμένος απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το 2020.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η δανειακή του θέση στο τέλος του 2020 είναι 317,5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ ο ισολογισμός της χρήσης του 2020 για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου όμως τα οικονομικά, ως μέρος του συνασπισμού κομμάτων του ΚΙΝΑΛ, δεν τα ενσωμάτωσε στον απολογισμό του, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μηδενική δανειακή θέση.
Μια ερώτηση τώρα πιο σημαντική που αφορά άμεσα τον ελληνικό λαό, όχι πως τα οικονομικά των κομμάτων δεν τον αφορούν, αφού αυτός θα κληθεί τελικώς να τα αποπληρώσει:
Ποιος είναι λοιπόν πιο ευάλωτος -ως Κυβέρνηση- στις πιέσεις των τραπεζιτών για ψήφιση νόμων όπως ο απαράδεκτος, αντιλαϊκός, αντιαναπτυξιακός, αντικοινωνικός Πτωχευτικός Κώδικας των νοικοκυριών, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και ο ακρονεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντεργατικός νόμος; Η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
ΥΓ 1. Κάτι αντίστοιχο και ανάλογο με τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων εξουσίας συμβαίνει και με τον τραπεζικό δανεισμό των Αρχηγών τους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…
ΥΓ 2. Να προσθέσουμε ότι τα υπόλοιπα κόμματα του σημερινού Κοινοβουλίου δηλαδή ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχουν μηδενική δανειακή θέση και άρα δεν έχουν ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ζήτημα.