Tου Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. Κάθε χρόνο εξαφανίζονται 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία. Παγκόσμια γίνονται περίπου 500.000 καταγγελίες εξαφάνισης παιδιών κάθε χρόνο. Ασφαλώς πρόκειται για υποκαταγραφή καθώς (ιδιαίτερα στις χώρες του τρίτου κόσμου) για ένα μεγάλο ποσοστό εξαφανίσεων δεν γίνεται καν καταγγελία (πηγή: sansimera).
Στην Ελλάδα στατιστικά εξαφανίζεται ένα παιδί κάθε μέρα! Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εφήβους που φεύγουν από το σπίτι. Ακολουθούν οι εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων κατά την προσπάθεια εισόδου τους στη χώρα. Η έλλειψη καταγραφής των στοιχείων τους και ο δύσκολος τρόπος με τον οποίον εισέρχονται απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον εντοπισμό αυτών των παιδιών. Υπάρχει επίσης η γονική ή διεθνής αρπαγή, όπως ονομάζεται στη βιβλιογραφία, όπου ένας βιολογικός γονέας που του έχουν αφαιρεθεί τα γονικά του δικαιώματα, αρπάζει το παιδί απ’ αυτόν που ασκεί την επιμέλεια. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό στους μικτούς γάμους. Αυτός που αρπάζει το παιδί επιστρέφει με το παιδί στη χώρα όπου κατάγεται. Υπάρχουν και οι αρπαγές παιδιών από τρίτα, εντελώς άσχετα με το παιδί, πρόσωπα. Είναι, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου ζητούνται λύτρα. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου τέτοιου είδους περιστατικά. Η τελευταία κατηγορία είναι η λεγόμενη «ανησυχητική εξαφάνιση». Πρόκειται συνήθως για ένα παιδί μικρής ηλικίας που την ώρα που εξαφανίζεται, δεν γνωρίζει κανείς τι του έχει συμβεί (πηγή: sputniknews).
Το καλό νέο είναι ότι η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό υποθέσεων (80-85%) με αίσιο τέλος, υποθέσεων δηλαδή στις οποίες το παιδί βρίσκεται σώο και αβλαβές. Δυστυχώς το ποσοστό εύρεσης των εξαφανισθέντων ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πολύ μικρότερο. Αυτό αφορά κυρίως ανήλικους εφήβους πρόσφυγες και μετανάστες.
Τι μπορούμε να κάνουμε, αν πέσει στην αντίληψή μας κάτι ανάλογο; Ποιοι θα ενεργοποιηθούν; Όπως μας πληροφορεί το «Χαμόγελο του Παιδιού»:
- Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 11600 η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Η Γραμμή 11600 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
- Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.
- Από το 2012 συγκροτήθηκε ειδική εθελοντική ομάδα έρευνας και διάσωσης με την επωνυμία «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης για Εξαφανισμένα Παιδιά», η οποία μετονομάστηκε σε «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής». Η ομάδα συνεργάζεται βέβαια με τις κρατικές αρχές.
- Και βέβαια ενεργοποιείται σε συνεργασία με την αστυνομία και το Missing Alert Hellas το οποίο ασχολείται και με τις εξαφανίσεις ανηλίκων.