Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από την Γενική Γραμματεία του Ο.Η.Ε. ως διεθνής ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Για αυτόν τον λόγο, κοινοποιούμε την ανάρτηση της ΦΥΛ.ΙΣ., μίας ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής ένωσης, χωρίς κομματικό ή οικονομικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
Παγκοσμίως, καθημερινά, εκατομμύρια θηλυκότητες υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η λεκτική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία και ο βιασμός. Μπορούμε να μιλήσουμε επομένως για μια ιδιότυπης μορφής πανδημία. Πριν την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19, που προκάλεσε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κοινωνικού περιορισμού την όξυνση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, τα Ηνωμένα Έθνη προσμετρούσαν ήδη 243 εκατομμύρια θηλυκότητες θύματα βίας ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα στην χώρα μας, η συνύπαρξη υγειονομικής, κοινωνικής/ανθρωπιστικής και καπιταλιστικής κρίσης έχει οδηγήσει στην έκρηξη περιστατικών έμφυλης βίας, με τις καταγγελίες να αυξάνονται σε εκθετικό βαθμό από την αρχή του πρώτου lockdown την άνοιξη του 2020.
Φέτος, ήδη μετράμε τον θλιβερό αριθμό 13 γυναικοκτονιών από τον Γενάρη του 2021 μέχρι σήμερα, με τον όρο γυναικοκτονία να διεισδύει (καλώς) όλο και περισσότερο στον mainstream δημόσιο λόγο και με απαιτήσεις για ένταξη του όρου στο ποινικό δίκαιο της χώρας, μόνο για να βρεθούν αντιστάσεις από εκλεγμένους φορείς που τον απορρίπτουν χυδαία.
Αυτό που ζητάμε ως Ένωση, ως ατομικότητες και ελπίζουμε και ως κοινωνία είναι η μέρα αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για αλλαγή και κοινωνικό επαναπροσδιορισμό και όχι να λειτουργήσει ως δικαιολογία να γεμίσουν οι ειδήσεις και τα timeline μας με posts που θα έχουν ξεχαστεί την 26η Νοέμβρη. Γιατί τα θύματα και οι νεκρές δεν ξεχνιούνται. Αλληλεγγύη σε κάθε θηλυκότητα!
*Λίγα λόγια για την ΦΥΛ.ΙΣ., πρόκειται για μια Ένωση που δρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από μία ομάδα φοιτητριών που μοιράζονται κοινές ευαισθησίες και προβληματισμούς για το έμφυλο ζήτημα, με κοινό όραμα την προαγωγή της έμφυλης ισότητας. Στόχος η εξάλειψη των πάσης φύσεως διακρίσεων, η καταπολέμηση του σεξισμού και η προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας.