Tων εκπαιδευτικών
Γιώργου Μαυρογεννάκη
Γιώργου Παύλου
Αντώνη Τσαλαπάκη
Εφτά υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ με την υπογραφή τους και με πρώτο εξαπτέρυγο την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 2332/2-6-2021 «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)», έμμεσα καταργούν το ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο αφού στα άρθρα 1,2,7 του ΦΕΚ:
- Φορείς ίδρυσης των ΚΔΑΠ είναι, οι δήμοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, φυσικά πρόσωπα Προσφέρουν υπηρεσίες όχι δωρεάν από το κράτος όπως στα δημόσια σχολεία αλλά από προγράμματα δημοτικά, της ΕΕ και βέβαια από το υστέρημα των γονιών.
- Θα λειτουργούν από τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων (στο Νηπιαγωγείο το υποχρεωτικό ωράριο είναι μέχρι στις 13.00 μμ και στο Δημοτικό Σχολείο μέχρι στις 13.15 μμ και το ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί έως και στις 16.00 μμ). Άρα τα ΚΔΑΠ από της 13.00 μμ θα λειτουργούν παράλληλα και ανταγωνιστικά με το ολοήμερο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων, επίσης
- Τα ΚΔΑΠ θα παρέχουν στα παιδιά 5 έως 12 ετών: μελέτη των σχολικών μαθημάτων της επόμενης ημέρας, μουσική, τραγούδι, ζωγραφική, αθλητισμό, χορό, τέχνες κ.τ.λ. Αυτά όμως είναι τα γνωστικά αντικείμενα που κατ’ εξοχήν διδάσκονται στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων.
Με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (αρ.φ. 2332/2-6-21) υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να λειτουργούν τις δομές ΚΔΑΠ με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου (στις 13.15΄). Κατά συνέπεια θα υπάρχει η παράλληλη λειτουργία των ΚΔΑΠ με τα ολοήμερα τμήματα των σχολείων.
Επιπλέον, η επίθεση στο ολοήμερο σχολείο συνεχίζεται με την ένταξη στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ της μελέτης και προετοιμασίας των σχολικών μαθημάτων και πλήθος δραστηριοτήτων (εικαστικά, γυμναστική, μουσική) που αποτελούν διδακτικά αντικείμενα στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου.
Το γεγονός αυτό, πέρα από την αντιπαιδαγωγική αποτύπωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης, θα οδηγήσει ανεπαίσθητα στη σταδιακή κατάργηση του ολοήμερου σχολείου και στη μείωση των θέσεων εργασίας. Προφανώς, βέβαια, αυτή είναι η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Είναι ολοφάνερο πως και με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την πρόθεσή της να συρρικνώσει το Δημόσιο Σχολείο και συνολικά την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και να μετακυλίσει αρμοδιότητες στους Δήμους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η έκθεση Πισσαρίδη.
Tο δημόσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο χρειάζεται να αναβαθμιστεί με γενναία χρηματοδότηση, εκπαιδευτικά προγράμματα και προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύπτουν όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών χωρίς διακρίσεις.
Όσο για το ΦΕΚ 2332 /2-6-2021 για την ίδρυση και λειτουργία των ΚΔΑΠ, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται αναβάθμιση για να χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς και όχι αποσάθρωση.