Η είδηση που κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο αφορά στην απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύσουν τα ταξίδια Βρετανών σε αυτές, ενώ ένα ακόμη θέμα που ξεχωρίζει είναι η απόφαση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ να εγκρίνει τα έκτακτα κονδύλια μαμούθ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και ιδιωτών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ειδικότερα, στη Βρετανία, οι Times γράφουν στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους : «Η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες στη Βρετανία» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα της σε όλους τους ταξιδιώτες και οδηγούς φορτηγών από τη Βρετανία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δημιουργηθεί χάος καθώς η Υπηρεσία που ελέγχει την σήραγγα της Μάγχης ανέστειλε χθες στις 11 το βράδυ τη λειτουργία της λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού ο οποίος μεταδίδεται ευκολότερα και ταχύτερα. Ακόμη μέσα στις προσεχείς ώρες αναμένεται να απαγορευθούν οι πτήσεις οι πλόες και τα δρομολόγια των τρένων καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Ιταλία η Ολλανδία, η Ιρλανδία η Αυστρία το Βέλγιο η Βουλγαρία η Γερμανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε όσους προέρχονται από τη Βρετανία. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη του ιού είναι εκτός ελέγχου εκφράζοντας φόβους ότι ακόμη και τα αυστηρότερα μέτρα που προβλέπει η ανώτατη τέταρτη βαθμίδα μέτρων σε πολλές περιοχές δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του. Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι η άνοδος των κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα είναι 52% ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10%.
Στη Γαλλία, η Le Figaro στο πρωτοσέλιδό της: «Covid-19. Οι Ευρωπαίοι θέτουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε καραντίνα» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι καθώς η Ευρώπη έχει εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, μια μετάλλαξη του ιού ωθεί το Λονδίνο να ξαναμπεί η χώρα σε καραντίνα και την ευρωπαϊκή ήπειρο να διακόψει τις συνδέσεις με την Μεγάλη Βρετανία. Η La Depeche du Midi από την πλευρά της έχει τίτλο : «Μεταλλαγμένος ιός : η Ευρώπη σε συναγερμό», με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι η ανησυχία αυξάνεται αναφορικά με την μετάλλαξη του ιού στην άλλη όχθη της Μάγχης με την Γαλλία να αναστέλλει όλες τις αφίξεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη Γερμανία, τον “Γερμανό ασθενή” σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, συγκρίνοντας την επιτυχημένη πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας με την δεύτερη αποτυχημένη. Αποτυχημένη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων, παρά τα επικίνδυνα μηνύματα που εξέπεμπαν οι αριθμοί. Ο σχολιαστής της αναρωτιέται τί έγινε λάθος και καταλήγει σε πικρές διαπιστώσεις. “Η μεγάλη αυτοπεποίθηση ως απότοκο της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, συνέβαλε στην αποτυχία” επισημαίνει. “Σε ένα ανέμελο καλοκαίρι δεν προβλέφθηκαν μέτρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν στηρίχτηκαν οίκοι ευγηρίας, άργησαν να δοθούν χρήματα από το κράτος για νέα συστήματα εξαερισμού στα σχολεία. Η εφαρμογή προειδοποίησης για κορονοϊό δεν ήταν η σούπερ ανακάλυψη που υποσχέθηκε η καγκελάριος” καταλήγει το δημοσίευμα.
Τέλος, οι New York Times στις ΗΠΑ γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Το Κογκρέσο καταλήγει σε συμφωνία για την βοήθεια απέναντι στην πανδημία τερματίζοντας το αδιέξοδο» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών ύψους 900 δις. δολαρίων. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το πακέτο στήριξης του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου θα συνιστά την πρώτη τονωτική ένεση από τον περασμένο Απρίλιο, αν και όπως τονίζει το ρεπορτάζ είναι σημαντικά μικρότερο απ΄αυτό που δόθηκε στα τέλη Μαρτίου το οποίο ήταν 2,2,τρισεκατομμύρια.
Πηγή: efsyn.gr