Στις 3 Απριλίου του 1929, ο Γκεόργκι Στοϊλοφ γεννήθηκε στο χωριό Κοντοφρέι της επαρχίας του Πέρνικ, στη δυτική Βουλγαρία. Σε ηλικία 15 ετών πολεμάει μαζί με τους Βούλγαρους αντιφασίστες αντάρτες, εντασσόμενος στην παρτιζάνικη ομάδα της περιοχής του Ράντομιρ (φωτογραφία εξωφύλλου) και αποτελώντας έναν από τους νεότερους παρτιζάνους.
Μετά τον πόλεμο, τελειώνει το Γυμνάσιο και φοιτά στην Αρχιτεκτονική του παν/μιου της Μόσχας, απ’ όπου αποφοιτά το 1954. Αργότερα, στέλνεται για περαιτέρω εξειδίκευση στο Παρίσι. Πολιτικά, από το 1944 γίνεται μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος, ενώ από το 1971 ως το 1990 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Βουλγάρικου ΚΚ. Έχει επίσης διατελέσει δήμαρχος της Σόφιας, την περίοδο 1967-1971 και υπουργός στο υπουργείο Αρχιτεκτονικής και Εξωραϊσμού, την περίοδο 1971-1973.
Ως αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει μερικά από τα σημαντικότερα κρατικά κτίρια στη Βουλγαρία: μια σειρά από ξενοδοχεία, το κτίριο της βουλγαρικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη Σόφια, το κτίριο του εναέριου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Σόφιας αλλά και μια σειρά από εργατικές κατοικίες κ.ά.
Πιο γνωστός είναι ως σχεδιαστής του επιβλητικού μνημείου «Μπούζλουτζα», το οποίο τα τελευταία χρόνια αποκαθίσταται μετά από χρόνια εγκατάλειψης.
Πρόσφατα, κλείνοντας τα 93 έτη, δέχτηκε την επίσκεψη αρχιτεκτόνων από την ομάδα που αποκαθιστά το μνημείο της Μπούζλουτζα, για του οποίου την εγκατάλειψη όταν είχε ερωτηθεί παλαιότερα σε συνέντευξη είχε σχολιάσει: «Αρρώστια… αλλά εδώ κατέρρευσε ολόκληρο το κράτος, ένα μνημείο τώρα…», για να προσθέσει αργότερα πως «το κράτος δεν θα κάνει τίποτα, θα κοιτάξει να το ξεχάσουν αλλά αυτό είναι αξέχαστο. Αυτό είναι μνημείο που δεν φτιάχτηκε από το κράτος. Γι’ αυτό το μνημείο το κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα λέβα […] τότε, όταν ο γενικός γραμματέας της πόλης Στάρα Ζαγκόρα μου είχε πει ότι το κράτος μπορεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση, είχα πει ότι αυτό είναι λαϊκό μνημείο και ότι τα χρήματα πρέπει να προέλθουν μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση και είχαμε συγκεντρώσει 16 εκατομμύρια λέβα. Αυτά είναι λεφτά από τον λαό και μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει τι θα το κάνει».
Εμείς του ευχόμαστε να ξαναδεί το μνημείο που αφορά τους απελευθερωτικούς αγώνες του βουλγαρικού λαού ξανά στην πρότερή του κατάσταση! Άλλωστε έχει πολεμήσει κι ο ίδιος από τα 15 του χρόνια γι’ αυτό τον σκοπό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια βουλγαρική εκπομπή (με αγγλικούς υπότιτλους) με την επίσκεψη του Γκεόργκι Στοΐλοφ στο μνημείο 22 χρόνια μετά. Έχει αρκετό ενδιαφέρον και για τα πλάνα και για όσα αφηγείται:
Πηγή: Our Balkans