Εμβόλια για όλους; Η κολεκτίβα Peng! θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι εφικτό και καλεί εργαζομένους στην φαρμακευτική Biontech να διαρρεύσουν πληροφορίες για την παραγωγή του εμβολίου mRNA. Η ιδέα: να γίνουν ελεύθερα προσβάσιμες οι λεγόμενες Standard Operational Procedures, δηλαδή οι λεπτομερείς οδηγίες για την παραγωγή, ώστε να ξεκινήσει παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και οι δυσκολίες στην διανομή.
Η ανακοίνωση της συλλογικότητας αναφέρει ότι περισσότερες από 1.000 εταιρείες παγκοσμίως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε έναν χρόνο την παραγωγή. Οι ακτιβιστές παραπέμπουν σε δηλώσεις ειδικών αλλά και ενδείξεις από εταιρείες σε όλον τον κόσμο ότι θα μπορούσαν άμεσα να ενταχθούν σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της Moderna παράγεται από την LONZA, μια ελβετική εταιρία χημικών που δεν είχε προηγούμενη σχέση με παραγωγή εμβολίων. “Γι’ αυτό οι οδηγίες παραγωγής πρέπει να είναι προσβάσιμες. Η Biontech κατέχει τα δικαιώματα της πατέντας και παράγει εμβόλια αποκλειστικά και μόνο σε συνεργασία με εταιρίες που έχουν αποκτήσει άδεια. Αυτό το μονοπώλιο είναι που προκαλεί την παγκόσμια έλλειψη”, σχολιάζει ο Robin Barnabas της Peng!
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Peng!, η παραγωγή mRNA εμβολίων είναι σχετικά απλή, σε σύγκριση πάντα με την παραγωγή των παραδοσιακών εμβολίων. “Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι οι πρώτες ύλες και η ακριβής φόρμουλα”, γνώσεις που η Biontech κρατά κλειδωμένες. “Γι’ αυτό απαιτούμε: σπάστε την πατέντα και αφήστε ελεύθερη την παγκόσμια παραγωγή!”.
Συνεργάτες της Biontech που θέλουν να δώσουν πληροφορίες μπορούν να το κάνουν ανώνυμα μέσω της ιστοσελίδας biontech-leaks.org. Από εκεί μεταφέρονται στην σελίδα της ομάδας ακτιβιστών Distributed Denial of Secrets.
Η νέα δράση της Peng! ζητά παράλληλα να σπάσουν οι πατέντες. “Κρατική χρηματοδότηση, περιορισμοί στην ευθύνη: οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει το ρίσκο κατά την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων για τον νέο κορονοϊό. Παρόλα αυτά, διατηρούν όλα τα δικαιώματα από τα παραγόμενα εμβόλια”. Η διακοπή ισχύος της πατέντας δεν είναι ανέφικτη, καθώς το διεθνές εμπορικό δίκαιο επιτρέπει εξαιρέσεις σε καταστροφές όπως η επιδημία COVID-19. “Η κατάργηση των πατεντών θα εκτόξευε τις δυνατότητες παραγωγής, και τελικά θα έσωζε ανθρώπινες ζωές”, τονίζει η Peng!.
Πάνω από 100 κράτη θα μπορούσαν να είχαν κάνει ήδη αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. “Ωστόσο τα δυτικά κράτη μπλοκάρουν την πρόταση. Ο λόγος: η προστασία των κερδών της βιομηχανίας φαρμάκου. Έτσι ακόμα και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες κρίσης, τα κέρδη μπαίνουν πάνω από την υγεία και την ζωή”, σχολιάζουν οι ακτιβιστές. Η συζήτηση πρόκειται να ανοίξει και στην σύνοδο των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Μάρτιο, όπου “θα αποφασιστεί οριστικά αν οι ανθρώπινες ζωές μετράνε περισσότερο από τα κέρδη”, γράφει η συλλογικότητα.
Μέχρι τότε καλεί με μια καμπάνια με αφίσες τους υπαλλήλους της Biontech να διαρρεύσουν πληροφορίες. Στις αφίσες έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μάιντς και το Μάρκμπουργκ διαβάζουμε: “Η δουλειά σου μπορεί να σώσει ζωές – ή να μεγιστοποιήσει κέρδη”, μαζί με το κάλεσμα σε διαρροή των πληροφοριών.