*Της Ηρώς Τσούφιου
Στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια επικρατεί η απόλυτη παράνοια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να επιφέρει το χάος σε όλους τους τομείς με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί. Πράγματι, είδαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, αν σκοπός ήταν η κατάλυση κάθε βάσης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα.
Η παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έμειναν παραπονεμένα. Πρώτη φορά υπουργός Παιδείας σπάει ρεκόρ απήχησης, με 34.000 ανθρώπους από τα τέλη του 2020 μέχρι και σήμερα να έχουν υπογράψει για την απομάκρυνση από τη θέση της. Τα νομοσχέδια «από την πίσω πόρτα» και οι αναχρονιστικές ή μάλλον χουντικές ονειρώξεις της για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια την καθιστούν την πρώτη υπουργό Παιδείας (και Θρησκευμάτων, βεβαίως-βεβαίως) – influencer στα χρονικά της χώρας.
Σύσσωμη η νεολαία εκφράζει την απογοήτευσή της με τα σχέδια της Υπουργού. Κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να διαλύσεις τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια μέσα σε ένα χρόνο, την στιγμή που οι σχολικές και πανεπιστημιακές δομές είναι ερμητικά κλειστές (να ‘ναι καλά η διαχείριση της πανδημίας).
Αν σταθούμε στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, οι πέντε «παθογένειες» που εντοπίζει η κυρία Κεραμέως μάλλον μαρτυρούν τα πέντε «τέρατα» που βλέπει η Νέα Δημοκρατία στα μάτια της νεολαίας: τη μόρφωση, την αυτοδιάθεση, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική συνείδηση και το ελευθεριακό πνεύμα. Δεν είναι άξιο απορίας. Είναι πολύ τρομακτικές αξίες να κατέχει ένας νέος, σε μια περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός πασχίζει να εξασφαλίσει τις καρέκλες του για μια ακόμη τετραετία. Ή και δύο. Περαστικά σε όλους.
*Η Ηρώ Τσούφιου είναι κοινωνιολόγος.