Του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS DWIGHT D. EISENHOWER” βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Σούδα. Οι ναυτόπαιδες της υπερδύναμης θα ξεκουραστούν για λίγο στην προβλήτα Κ14. Να ξεπιαστούν λίγο, να ξεζαλιστούν, κάποιους τους πιάνει και η θάλασσα. Σπίτι τους είναι άλλωστε η βάση, αμερικανικό έδαφος. Home, sweet home! Και με δεξιά και με αριστερά και με κέντρο. Να τα λέμε κι αυτά.
Στα Χανιά θα βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης. Να ξεπιαστεί κι αυτός. Όλη μέρα κλεισμένος στο Μαξίμου. Του κόψανε την Πάρνηθα, του κόψανε την Ικαρία, όπου και να πάει τα κινητά τον παραμονεύουν να του τη φέρουν. Άνθρωπος είναι και αυτός! Και μην νομίζουμε ότι πάει για αναψυχή! Πάει να γιορτάσει μαζί με τους αμερικάνους ναύτες τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Δεν τους αφήνουν τους καημένους να βγουν στην πόλη (άτιμε covid) και είπαν να στήσουν μια γιορτούλα με «καναπεδάκια» και κοκακόλες. Την ονόμασαν μάλιστα «Celebrating 200 years of friendship. USA & Greece». Αθάνατη φιλία. Κολλητοί. Έτσι, ο κος Πρωθυπουργός θα γλιτώσει και τον συνωστισμό (μόλις 5.600 ναύτες θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο) και θα γλιτώσει και τα social media, αφού όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του zarpa η πρόσκληση αναφέρει ότι οι καλεσμένοι θα ντυθούν casual (το ‘χουμε), με ελαφριά παπούτσια (το ‘χουμε), θα φέρουν γυαλιά ηλίου (σίγουρα το ‘χουμε), αλλά δε θα έχουν μαζί τους κάμερες (ουφ, επιτέλους λίγο privacy).
Θα πει κανένας είναι κακό μια υπερδύναμη να είναι φίλη μας; Καθόλου, αντιθέτως καλό είναι να τα έχουμε καλά και με μικρούς και με μεγάλους, άλλωστε ζούμε σε γειτονιά όμορφη αλλά κακόφημη. Είναι κακό ένα ξένος κράτος να τιμά την ελληνική επανάσταση; Τιμή μας και καμάρι μας. Μακάρι να την τιμήσουν 200 κράτη στη γη (άντε, να εξαιρέσουμε την Τουρκία). Αυτά είναι αποδεκτά και ωραία. Όμως τις ομαλές και φιλικές σχέσεις ενός κράτους με ένα άλλο συμβολίζει η εκάστοτε πρεσβεία. Ο πρέσβης είναι ο εκπρόσωπος. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να τιμήσουν την ελληνο-αμερικανική φιλία (εδώ δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας), ας οργανώσουν μια εκδήλωση στην πρεσβεία στην Αθήνα. Η πρεσβεία εκπροσωπεί τον αμερικανικό λαό, όχι το αεροπλανοφόρο. Άσε που ο κος πρωθυπουργός θα γλίτωνε και την μετακίνηση και τα sms.
Το σημείωμα δεν επιχειρεί να κάνει φτηνό αντι-ιμπεριαλισμό. Ούτε το δικαιούται, ούτε το θέλει. Ο συμβολισμός όμως είναι ισχυρός. Οι φιλίες των μεγάλων δυνάμεων είναι ευπρόσδεκτες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ναβαρίνο; Όμως η επανάσταση τελείωσε και το προσκύνημα (μέρες που είναι) στο αεροπλανοφόρο είναι απλή ένδειξη ραγιαδισμού. Και οι μπαγάσηδες οι Αμερικανοί δεν ήταν παρόντες ούτε στη ναυμαχία του Ναβαρίνου (μην τους αδικούμε, τότε δεν ήταν υπερδύναμη). Την επανάσταση έσπευσε πρώτη να αναγνωρίσει από την αμερικάνικη ήπειρο η πάμφτωχη Αϊτή (δείτε εδώ). Αλλά η Αϊτή δεν έχει αεροπλανοφόρο. Πιθανώς ούτε sunglasses…