Του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο Μega δεν έβγαλε πολλές ειδήσεις αλλά ήταν άκρως ενδιαφέρουσα γιατί ανακεφαλαίωσε το πού είμαστε και το πού πάμε.
Ας αρχίσουμε από τα τετριμμένα, είτε τα είπε ο Πρωθυπουργός, είτε όχι.
Κοινοτοπία 1η: Ο ιός είναι παγκόσμιος, χτυπάει παντού, δεν ξέρει από γλώσσες, θρησκείες ή ιδεολογίες, κάνει τα δικά του. Όλα τα κράτη έχουν πρόβλημα, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια, αλλά όλα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι «μικρότερο» στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά αυτά είναι παιχνίδια της στατιστικής. Απλώς εκεί κανένας δεν κάθεται να μετρήσει νεκρούς, εκεί οι άνθρωποι πεθαίνουν από πιο απλές αιτίες όπως η απουσία τροφής και πόσιμου νερού. Ο θάνατος από covid-19 μοιάζει «πολυτέλεια» του ανεπτυγμένου κόσμου. Αυτό –ευτυχώς- είναι και το μέτρο σύγκρισης για την Ελλάδα.
Κοινοτοπία 2η: Μια τέτοιας έκτασης κρίση της δημόσιας υγείας απαιτεί ενότητα και σοβαρότητα. Δεν αποτελεί πεδίο κομματικών ή πολιτικάντικων κουτσαβακισμών. Στην αρχή της πανδημίας αυτό φάνηκε να ισχύει. Η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιήθηκε αρκετά έγκαιρα με το «Μένουμε σπίτι» (άσχετα αν η καμπάνια χρησίμευσε ως μέσο επιδότησης ημετέρων ΜΜΕ) και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοιο σημείο, ώστε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ισχυρή εσωκομματική κριτική.
Κοινοτοπία 3η: Ο ιός είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτος και η παγκόσμια επιστημονική και πολιτική κοινότητα πηγαίνει αναγκαστικά με το «βλέποντας και κάνοντας». Έχει το δίκιο του ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει ότι «κανένας δεν έχει τη μαγική συνταγή».
Καπου εδώ όμως σταματούν οι κοινοτοπίες όπως και τα δίκια του κου Μητσοτάκη. Η αποτυχία διαχείρισης είναι παταγώδης. Οι χθεσινοί θάνατοι κατατάσσουν την Ελλάδα στην θλιβερή 15η θέση παγκοσμίως σε αναλογία με τον πληθυσμό. Γιατί τα αυξημένα κρούσματα (ας δώσουμε πάλι δίκιο στον κ. πρωθυπουργό) είναι πιθανώς συνάρτηση του αυξημένου testing, όπως καμάρωσε στη συνέντευξή του στο Mega. Οι θάνατοι όμως είναι πολλοί, τραγικοί και υπαρκτοί, δεν κρύβονται κάτω από χαλί εύκολα. Η παγκόσμια στατιστική (βλέπε ΕΔΩ ) βάζει μέσα και την πρώτη περίοδο, όταν δηλαδή είχαμε ασήμαντα κρούσματα και ωραιοποιεί την τρέχουσα κατάσταση, η οποία είναι ανάμεσα στις 10 χειρότερες στον κόσμο. Ο δημόσιος λόγος του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του λέει στο περίπου «πάλι καλά, ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε».
Εύκολα κάποιος θα μιλούσε για ανικανότητα. Άλλωστε μερικές γελοιογραφικές επιλογές (π.χ. Κικίλιας, Πλεύρης κ.ά.) βοηθούν στη διαπίστωση αυτή. Ο γράφων δε συμφωνεί. Η κυβέρνηση αυτή έχει επιδείξει κατά διαστήματα μεγάλη ικανότητα σε επιλογές του γούστου της. Η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ιδεολογικές επιλογές και μικροκομματικές στοχεύσεις.
Δεν υιοθετούμε βέβαια την συνομωσιολογικού τύπου εκδοχή ότι η κυβέρνηση μάς οδηγεί στο θάνατο από επιλογή της. Ασφαλώς όλο το υπουργικό συμβούλιο χωρίς καμία εξαίρεση θα προτιμούσε να μην υπάρχει πανδημία. Αποτυγχάνει όμως για τον απλό λόγο ότι είναι δεξιοί. Τίποτε άλλο. Δηλαδή:
- Με μεγάλο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς. Εξαίρεσε όμως από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό. Ξέρει ότι αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής της πελατείας και με τη σειρά τους τα σώματα ασφαλείας υπηρετούν τα ιδεολογικά προτάγματα της ΝΔ. Έτσι φτάνουμε στο παράδοξο (επισημάνθηκε στη συνέντευξη) να εισέρχεται σε κλειστό χώρο ανεμβολίαστος αστυνομικός για να ελέγξει αν οι παρευρισκόμενοι έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι μια δεξιά επιλογή.
- Με μεγάλο πολιτικό κόστος, στην πρώτη φάση, η ΝΔ απαγόρευσε τις δημόσιες λειτουργίες στους ναούς. Τώρα εξαίρεσε τους ναούς από την υποχρέωση προσέλευσης με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στη συνέντευξη αφού προέβαλε το καταγέλαστο επιχείρημα της αδυναμίας ελέγχου προχώρησε στον μαυρογιαλουρισμό της δεκαετίας του ’50. Υπενθύμισε ότι ο Τσίπρας δεν ανάβει κερί, είναι άθεος κ.τ.λ. Έκλεισε το μάτι στο Χριστεπώνυμον πλήθος. Μόνο που οι άνθρωποι που προσέρχονται στους ναούς είναι πιστοί (και καλά κάνουν), όχι όμως ηλίθιοι για να χάφτουν αιωνίως το κολλητηλίκι του κ. Μητσοτάκη, ούτε βέβαια άτρωτοι από αρρώστιες. Ήδη, η Ιερά Σύνοδος άδειασε τον πρωθυπουργό, καθώς υπενθύμισε τις υποχρεώσεις του κλήρου για εμβολιασμό και test rapid και βέβαια την υποχρέωση των σχετικών ελέγχων. Και αυτή η επιλογή της ΝΔ ήταν απλώς μια δεξιά επιλογή.
- Στη Θεσσαλονίκη που βράζει, τα αστικά λεωφορεία είναι ελάχιστα πιο άνετα από της Καλκούτας ή της Αντίς Αμπέμπα. Αν εξαιρέσεις την προσπάθεια να ενταχθούν στο στόλο κάποια οχήματα χωρίς κλιματισμό (!), καμία κίνηση δεν έγινε για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Θα μπορούσε τώρα να βρίσκονται ήδη σε λειτουργία 12 από τους 13 σταθμούς του Μετρό. Το Μετρό δεν λειτουργεί μόνο και μόνο για να αποκολληθούν τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου. Θα μπορούσαν. Όμως η υποβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας (και του πολιτισμού) είναι μια δεξιά επιλογή.
- Θα περίμενε κανείς να έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ. Έστω προσωρινά, έστω λίγο, έστω προσχηματικά. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Οι ΜΕΘ στενάζουν, οι χρονίως πάσχοντες από άλλες ασθένειες δεν βρίσκουν εξεταστήρια, οι υγειονομικοί βρίσκονται κοντά στο «κάψιμο». Αντίθετα, βρήκαν την ευκαιρία να επιδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα με ζεστό κρατικό χρήμα, παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες τίποτε δεν προσέφεραν, αντίθετα «υποδέχθηκαν» με χαρά το ζεστό χρήμα από τα rapid και τις εξετάσεις που δεν μπορούσε να κάνει το δημόσιο. Και αυτό δεν ήταν ανικανότητα της ΝΔ. Ήταν απλώς άλλη μια δεξιά επιλογή.
- Κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της πανδημίας, οι τηλεοπτικοί δέκτες κατακλύστηκαν από το «Μένουμε σπίτι». Ήταν μια καμπάνια πανάκριβη από ό,τι αποδείχθηκε αλλά τουλάχιστον επιτυχημένη. Τώρα που υπάρχει το εμβόλιο η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού είναι ανύπαρκτη. Αντί για την πειθώ απειλές και τσαμπουκάδες. Φτάσαμε να ακούσουμε χθες ότι πρόκειται για «πανδημία ανεμβολίαστων». Το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» είναι ένα δεξιό ιδεολόγημα.
- Οι χώροι εργασίας είναι ασφυκτικοί. Ο υποφαινόμενος μπήκε χθες στο Πρωτοδικείο Χανίων και είδε να αντιστοιχεί η έκταση ενός τηλεφωνικού θαλάμου για κάθε εργαζόμενο. Αυτό γίνεται παντού. Και αν αυτό γίνεται στο Δημόσιο, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται με τις συνθήκες γαλέρας του ιδιωτικού τομέα. Η αδιαφορία για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι παγκοσμίως δεξιά επιλογή.
- Τα σχολεία είναι χώρος προνομιακής διάδοσης της πανδημίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κατασυκοφαντημένοι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού. Όμως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να αραιώσει τα τμήματα, τα πυκνώνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβασε τον ανώτατο αριθμό παιδιών ανά τμήμα. Η τωρινή τον ανέβασε εκ νέου. Και αν πετύχει κανένα ολιγομελές τμήμα ανά την επικράτεια, απειλεί να το κλείσει. Αυτή είναι μια πολύ δεξιά επιλογή.
Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Το παρόν κείμενο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι μια πολύ ικανή κυβέρνηση. Ικανή για να εφαρμόζει δεξιές επιλογές. Σε βάρος των πολλών.