Ένας Δάσκαλος*
Υπηρετώ ως εκπαιδευτικός σε ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου και από Δευτέρα έχω επιστρέψει στα διδακτικά μου καθήκοντα. Θέλω να σας μεταφέρω μια εικόνα λοιπόν από το εσωτερικό του σχολείου, ώστε όλοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, αλλά και να την συνδέσω και με ένα άλλο θέμα, εκπαιδευτικής φύσης.
Από τη Δευτέρα λοιπόν που άνοιξαν τα σχολεία κάποιοι μαθητές και μαθήτριες δε γύρισαν γιατί νοσούν. Κάποια άλλα παιδιά νόσησαν μέσα στις γιορτές και, ως εκ θαύματος, κάποια παιδιά νόσησαν από τη Δευτέρα και μετά. Σχεδόν λοιπόν από κάθε τμήμα του σχολείου αυτές τις μέρες απουσιάζουν τρία με πέντε παιδιά.
Την Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο, νόσησε παιδί και στην δική μας τάξη. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όλα τα παιδιά του τμήματος που δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο έπρεπε να κάνουν rapid test, δύο φορές την πρώτη και την πέμπτη μέρα. Το μάθημα αρχίζει στις 8:15 αλλά η δημόσια δομή δέχεται το κοινό από τις 9 το πρωί, τέτοιος συγχρονισμός. Αλλιώς, αν κάποιο παιδί θέλει να είναι στην ώρα του, οι γονείς πρέπει να πάνε και να πληρώσουν το τεστ σε φαρμακείο. Ως αποτέλεσμα δύο μέρες μαθημάτων θα χαθούν καθώς τα παιδιά έρχονται καθυστερημένα στο σχολείο (αν έρθουν και όλα, αφού η ύπαρξη κρούσματος στην τάξη δημιουργεί ανασφάλεια δικαιολογημένα σε αρκετούς γονείς οι οποίοι κρατούν τα παιδιά στο σπίτι). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί όσες φορές θα υπάρξει και στο μέλλον παιδί που θα νοσήσει και θα έχει έρθει την προηγούμενη μέρα στο σχολείο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η «ομαλή» λειτουργία της τάξης έχει πάει περίπατο, αφού λειτουργούμε με αρκετές απουσίες ή και υπολειτουργούμε με τη μισή τάξη να απουσιάζει κάποιες μέρες .
Φέτος διδάσκω στην Στ΄ τάξη. Μιλάμε δηλαδή για παιδιά που και τις δυο προηγούμενες χρονιές (ειδικά την περσινή) δεν είχαν μια απρόσκοπτη και ομαλή φοίτηση. Ε, λοιπόν, τι κάνει η ελληνική πολιτεία για αυτό; Συμβάλλει έστω, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να ομαλοποιηθεί; Μειώνει την ύλη; Προτείνει έστω κάποιες περικοπές ή εξορθολογισμό της; ‘Οχι! Αντί για αυτό ζητάει από τα παιδιά να συμμετέχουν τον Ιούνιο σε εξετάσεις (σχετικό link από την «έγκριτη» Καθημερινή της Κυριακής, 2 Ιανουρίου, ΕΔΩ )
Αν όλο αυτό δε λέγεται ιδεοληψία, δεν μπορώ να βρω λέξεις για να το χαρακτηρίσω. Θέλετε κύριοι του Υπουργείου να αξιολογήσετε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους; Έχετε κάνει κάτι για να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η εκπαιδευτική διαδικασία; Έχετε φτιάξει την τράπεζα θεμάτων (που το δημοσίευμα αναφέρει) για να μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να προστρέχουν σε αυτή; Έχετε προσαρμόσει αναλυτικά προγράμματα και διδακτικά εγχειρίδια, ώστε να μπορεί να υπηρετηθεί όλο αυτό το εγχείρημα που έχετε στο μυαλό σας; Τι ρωτάς ρε δάσκαλε; Σκάσε και δίδασκε που θα έλεγε και ο Άρης Προτοσάλτε.
Και κάτι τελευταίο που δείχνει τον λαμπρό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα από την έναρξη της φετινής χρονιάς. Φέτος και ορθώς μπήκε ένα νέο διδακτικό αντικείμενο που η κυβέρνηση το ονόμασε Εργαστήριο Δεξιοτήτων και το διαφήμισε σαν φάρμακο από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις κακοποιητικές συμπεριφορές τύπου Λιγνάδη. Στη θέση ποιου μαθήματος μπήκε στην Ε΄ και Στ΄ τάξη; Παίρνοντας μια ώρα από το μάθημα της Γεωγραφίας. Και τι έγινε με την ύλη της Γεωγραφίας; Μήπως μειώθηκε στο μισό; Όχι, σε μια ώρα θα πρέπει ο/η δάσκαλος/α να διδάξει δύο κεφάλαια. Μιλάμε για σχέδιο, όχι αστεία. Θα σκεφτεί κανείς ότι όταν αντιμετωπίζεται το θέμα πανδημία με τέτοια προχειρότητα εσύ περιμένεις σοβαρότητα με μικρά θέματα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω;
Αυτό που με ενοχλεί, τελικά, είναι η κοροϊδία. Θέλετε κύριοι να πετσοκόψετε τη δημόσια εκπαίδευση, κάντε το. Μη μας μιλάτε όμως και για βελτίωση του δημόσιου σχολείου, μη μας κοροϊδεύετε μπροστά στα μούτρα μας ότι νοιάζεστε για το αγαθό που λέγεται παιδεία .
*Ο αρθρογράφος θα προτιμούσε να μείνει ανώνυμος. Για τυπικούς και δεοντολογικούς λόγους τα στοιχεία του βρίσκονται στην διάθεση του cretaleft