Του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Τα πύρινα μέτωπα δεν λένε να αφήσουν ήσυχη τη χώρα. Σήμερα, 27 Αυγούστου, ξέσπασε νέα πυργαγιά στη Φθιώτιδα. Η κυβέρνηση, βλέποντας το επιτυχημένο μοντέλο «τρεχάτε ποδαράκια μου» με τις εκκενώσεις, αποφάσισε να προστατεύσει προληπτικά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Φοβούμενη μήπως οι φωτιές απειλήσουν τα πανεπιστημιακά κάμπους, άδειασε τα τμήματα από πρωτοετείς φοιτητές.
Μάλιστα «με ένα σμπάρο έπιασε πολλά τριγώνια». Πρώτον, απέφυγε τον πανικό του γενικού πληθυσμού με τα μηνύματα 112. Το νέο μέτρο της πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), άφησε έξω από τα ΑΕΙ 40.000 φοιτητές, για να τους αφήσει στην ασφάλεια του σπιτιού τους.
Το δεύτερο πράγμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι ένα αποτελεσματικό χτύπημα στην πανδημία. Η αλήθεια είναι από τον κο Κικίλια δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα. Η υπόθεση πάει άσχημα. Ο τουρισμός ψιλοσώθηκε με το καλό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά οι τουρίστες δεν μας άφησαν πίσω όπως συνηθίζουν μόνο χρήματα και στρώματα θαλάσσης, αλλά και γενναίες δόσεις μετάλλαξης Δέλτα. Τώρα είναι η ώρα να κάτσουμε στα αυγά μας. Εύκολα φαντάζεται κάθε αναγνώστης τι θα γινόταν αν υπήρχε ταυτόχρονη μετακίνηση τόσων πρωτοετών. Οι 40.000 νεοεισαχθέντες θα καβαλούσαν τρένα, ΙΧ, λεωφορεία και αεροπλάνα για να φτάσουν στην Ξάνθη, στην Κοζάνη και στη Σάμο. Μαζί τους οι πατεράδες και οι μανάδες με τα σεντόνια και τα τάπερ. Στην πόλη που θα έφταναν θα σβούριζαν κάθε μέρα: να βρουν σπίτι και οικοσκευή για τον κανακάρη τους, να γραφτούν και να πάρουν πάσο κ.τ.λ. Ο υγειονομικός κίνδυνος θα ήταν μεγάλος.
Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι γονείς που πήγαν να εγκαταστήσουν τα βλαστάρια τους στο εξωτερικό. Αυτοί φέρθηκαν με απόλυτη υπευθυνότητα, καβάλησαν ένα αεροπλάνο τηρώντας κάθε προφύλαξη και πήγαν στο Γέιλ, στο Στάνφορτ ή όπου αλλού τους έριξε το μαύρο ριζικό τους. Δε διέσπειραν όμως τον ιό.
Αυτή η κίνηση-ματ θα έχει όμως και ευεργετικά αποτελέσματα στο οικογενειακό εισόδημα. Μιλάμε για νοικοκυριά που την προηγούμενη σχολική χρονιά έδωσαν ένα σκασμό λεφτά στα διαδικτυακά φροντιστήρια για να πιάσει το παιδί τα 17.000 μόρια. Το φαντάζεστε να είχαν και τώρα τα έξοδα εγκατάστασης; Θα καταστρέφονταν. Η ΕΒΕ ευτυχώς τους έκοψε το δρόμο.
Τέλος, υπάρχουν και τα ψυχολογικά οφέλη για τα οποία μίλησε η κα Κεραμέως. Κακά τα ψέματα, είπε. Και να έμπαιναν, δε θα έβγαιναν. Θα έμεναν για πάντα εγκλωβισμένοι στα πανεπιστήμια. Ελεύθεροι πολιορκημένοι. Ζωντανοί-νεκροί. Θα στεναχωριόντουσαν, θα τσακώνονταν με τους καθηγητές τους, θα ξοδεύονταν οι γονείς τους και θα χαλούσε το καλό τους κάρμα. Τώρα μπορούν ήσυχοι να αράξουν στον καναπέ του μπαμπά, να δουν τηλεμάρκετινγκ με τον κο Βελόπουλο και να σκεφτούν ψύχραιμα τι θα κάνουν.
Στο μεταξύ, για τους πυρόπληκτους υποψήφιους που τσουρουφλίστηκαν από την ΕΒΕ, η πολιτική προστασία ετοιμάζει καταφύγια στα Κολλέγια, στα ΙΕΚ και στα ΑΕΙ του εξωτερικού.
ΥΓ: Κωμικο-τραγική σύμπτωση: ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, 4 στα 5 τμήματα δασολογίας δε θα έχουν πρωτοετείς.
*Ακολουθήστε το Cretanleft στο facebook