Του Μανόλη Χατζηπαναγιώτου
Πριν από ελάχιστες μέρες είχαμε δημοσιεύσει στο cretanleft κείμενο-προφητεία με τον τίτλο Όταν ένας ηγέτης βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο . Εκεί λοιπόν διαβλέψαμε ότι ο πρωθυπουργός «θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος υποδεικνύει με παρρησία τα αίτια της καταστροφής».
Έτσι κι έγινε. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνέντευξη Τύπου ο κος Μητσοτάκης μίλησε χωρίς περιστροφές και υπέδειξε ως αιτίες της καταστροφής την κλιματική αλλαγή, την (καλοκαιρινή) ζέστη, τον (χαμηλό) άνεμο, τις κουκουνάρες, τις άρες και τις μάρες. Επιδεικνύοντας μάλιστα το μέγιστο της ταπεινοφροσύνης ζήτησε και συγνώμη από τους πολίτες, χωρίς κανένας να καταλάβει γιατί. Αφού ο ίδιος τόνισε πολλές φορές ότι «έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», «το επιτελικό κράτος λειτούργησε» και, εν ολίγοις, ότι αν δεν είχαμε αυτή την κυβέρνηση, η φωτιά θα περνούσε τον Έβρο και τις Πρέσπες και θα είχαμε διεθνή προβλήματα. Αλλά, έτσι είναι οι ντόμπροι και οι αισθηματίες, τα κάνουν όλα τέλεια και μετά ζητάνε και συγνώμη.
Στο ίδιο κείμενο είχαμε προβλέψει ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα ζητήσει τις παραιτήσεις της Δούρου, του Τόσκα, του Κοτζιά και άλλων υπαιτίων. Εδώ πέσαμε έξω. Ο κος πρωθυπουργός, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του να ενώσει τους Έλληνες και να επιδείξει πνεύμα συμφιλίωσης, απέφυγε να χρεώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους τα μποφόρια και τον καύσωνα. Οι ίδιοι βέβαια οι Συριζαίοι, βλέποντας την παλικαρίσια στάση του κου Χαρδαλιά, επιβεβαίωσαν ότι οι παραιτήσεις τους είναι ψηλά στο συρτάρι του κου Μητσοτάκη. Και πράγματι εκεί βρίσκονται ανάμεσα στην παραίτηση του Χαρδαλιά και τις φωτό από τα Φαλάσαρνα, δίπλα στις σοκοφρέτες.
Ο ηγέτης όμως σε καμία περίπτωση δε μένει αδρανής. Προχώρησε λοιπόν σε τεκτονικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τέτοιες που αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, αναστρέφουν την κλιματική αλλαγή και εμπεδώνουν ένα αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες. Έτσι:
Ο έως σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Δηλαδή, αναλαμβάνει επιτελάρχης δίπλα στον κο Γεραπετρίτη. Του είχαν βγει τα μάτια του ανθρώπου από τους στρατηγικούς χάρτες και τα οργανογράμματα και ζήτησε δεύτερο να τον σκαντζάρει. Και τέλος πάντων δεν είναι λίγο να έχουμε ένα Υπουργό Επικρατείας περισσότερο. Αλλιώς είναι.
Ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη. Αυτοί ταιριάζουν. Τα έβρισκαν από παλιά στα social media, τότε που λοιδωρούσαν από κοινού τον Σαμαρά και τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά αυτά ήταν νεανικές τρέλες, έγιναν το μακρινό 2012. Τώρα θα μας ενημερώνουν στα σοβαρά, τέρμα οι πλάκες.
Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Σπούδασε Φυσική και Υπολογιστές και έχει τεράστια εμπειρία στα Αγροτικά από τη θητεία του σε καίρια πόστα στην ΔΑΠ και στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Μάλλον κούρευε το γκαζόν ή ψάρευε στον Θερμαϊκό.
Ο έως σήμερα υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου. Εντάξει, είπαμε να σώσουμε την αγροτιά, αλλά μην αφήσουμε και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση στο έλεος του Θεού! Κάπως ηρεμήσαμε.
Η πιο σημαντική αλλαγή για το τέλος. Ο κος Χρήστος Τριαντόπουλος, έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει «υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές». Εδώ είναι να θαυμάζεις τον πρωθυπουργό. Όχι για την επιλογή Τριαντόπουλου (είναι σοβαρός επιστήμονας), αλλά για το πόσο ευφάνταστος είναι στο να βρίσκει νέες ονομασίες για τα πιο απίθανα χαρτοφυλάκια. Πού τα βρίσκει; Αλλά εδώ μιλάει η οικογενειακή πείρα πολλών δεκαετιών στο γκουβέρνο.
Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός, από σεμνότητα, αυτές τις σαρωτικές αλλαγές τις ονομάζει «αναδιάταξη» και όχι ανασχηματισμό. Δεν είναι η ώρα του ανασχηματισμού, τώρα μετά την καταστροφή, λέει με σωφροσύνη. Άλλωστε δεν ήταν η ώρα για ενημερώσεις την ώρα της φωτιάς. Ούτε η ώρα για κατάδειξη υπευθύνων πάνω στα αποκαΐδια. Πάνω από όλα σοβαρότης.
Και τελευταία, η πιο συγκινητική, δοτική και αναπάντεχη προσφορά του κυρίου Μητσοτάκη στο έθνος. Μια κίνηση-ματ, ενδεικτική ενός υπεύθυνου ηγέτη: Δεν θα πάει πουθενά για weekend, της Παναγίας θα μείνει σπίτι να δουλέψει. Μόνος στην καυτή Αθήνα. Ίσως με μόνη παρέα τους νέους «υφυπουργούς-παρά τον πρωθυπουργό-αναπληρωτές εκπροσώπους-Επικρατείας-Ψηφιακής Αγροτικής Αρωγής-υπουργούς φυσικών καταστροφών» ή όπως αλλιώς τους λένε.